HET POETISCH PAD

 

( een fietstocht in Bonheiden-Rijmenam langsheen de 6 permanente gedichten geschreven door dichters uit onze gemeente en mooi gepresenteerd en geplaatst door onze Cultuurdienst )

 

We vertrekken op het Kerkplein van Bonheiden : aan de zijgevel van de Oxfam Wereldwinkel bevindt zich het 1ste permanente gedicht van deze route : Hulde aan August Gillé, geschreven door Carl Depoorter.

Neem vanaf hier de Zellaerstraat en draai vervolgens rechts de Nieuwstraat in. Op het einde hiervan ziet u links de bibliotheek. In de kinderafdeling ( -1 ) hangt op 6 prachtig geïllustreerde panelen het 2de permanente gedicht : Hocus pocus pim pam pop van Eva Gelaerts.

 

Let op : de openingsuren van de BIB zijn :

Ma 16-20u / Di & Wo 14-17u / Do 10–12.30 en 16-20u / Vr & Za 10-12.30u

    

Na het bezoek aan de BIB rijden we naar de Pastorijstraat die zich recht tegenover de BIB aanbiedt. Op de hoek van de Pastorijstraat en de Waversesteenweg stoppen we even bij het gedicht De 3 Maagden van Carl Depoorter. Aan het einde van de Pastorijstraat nemen we links de Berentrodedreef en aan het eerste kruispunt gaan we rechtsaf de Oude Kasteellaan in, passeren het voetbalveld van KV Bonheiden en iets verder slaan we de Van Arteveldelaan in. We steken veilig de Rijmenamseweg over en na een heel kort stukje Vagevuurlaan slaan we linksaf de Boeimeerstraat in. De Lange Veldstraat is de eerste straat aan de rechterkant. We fietsen tot het einde waar op het kruispunt met de Koningin Astridlaan met zicht op het natuurdomein Mispeldonk. Hier vinden we 3de permanente gedicht Mispeldonk van Josien Kee. We opteren voor links, de Koningin Astridlaan richting Vijverstein. Op het kruispunt draaien we links de Boeimeerstraat die we volgen tot we rechts het mooie natuurgebied van Cassenbroek induiken. Het is genieten van de natuur maar nog voor de Dijleweg verkiezen we de Broekstraat die ons begeleidt naar het centrum van Rijmenam. We sturen onze velo rechts de Korte Dreef in en achter de kerk hangt het 4de permanent gedicht Onrecht geschreven door de Mieke Van Looy. Even de Brugstraat nemen tot op de Dijlebrug. Van hieraf of vanaf de overkant kan je het 5de permanent gedicht Wandeling langs de oevers van de Dijle van Kenny Muyldermans lezen. En langs de oever van die Dijle rijden we vervolgens richting Muizen waar we aan de Muizenbrug bij fietsknooppunt 64 belanden. Fietsknooppunt 46 is de te volgen richting die ons over de brug brengt en ons meteen links de Muizenhoek injaagt, een mooi deel van het Mechels Broek wordt ons zodoende aangeboden. Bij de “ T “ zien we recht voor ons een mooi gerestaureerde kapel en hier draaien we naar rechts om zo terug in Bonheiden terecht te komen; de Guldensporenlaan. Bij het eerste kruispuntje nemen we rechts de Van Den Reecklaan waardoor we, na het oversteken van de Muizensteenweg, in de Schoolstraat arriveren. Schier op het einde van de Schoolstraat, op een boogscheut van het Dorp staat het buitenschoolse kinderopvangcentrum De Wiebelboom. Hier hangt aan een gevel het 6de permanent gedicht De carrousel van Eva Gelaerts. Aan de overzijde van het Dorp aan de zijde van de kerk zitten we opnieuw bij ons vertrekpunt.

Wie nog niet moe is en nog goesting heeft in een extra portie poëzie maakt nog een klein ritje naar het Domein Krankhoeve waar in de buurt van de Bijenhal en de Serre zich nog een aantal gedichten bevinden van onder meer Lien Houwen, Kavita Vlieghe en Carl Depoorter.

 

Dit POETISCH PAD is een initiatief van DICHTERS2820