Dichters2820 organiseert dichtersavond met Jo Lemaire en Luc Verschueren 

Vandaag om 05:00doorErik Van Eycken

 

 

 


De leden van Dichters2820 zijn klaar voor de drukke novembermaand. Foto: evb


BONHEIDEN - 

 

Het dichterscollectief Dichters2820 uit Bonheiden en Rijmenam staat een drukke maand te wachten. Ze nemen deel aan de boekenbeurs van het Davidsfonds en stellen een nieuwe dichtbundel voor in de Bonheidense bibliotheek. Op deze dichtersavond steken ook zangeres Jo Lemaire en radiopresentator Luc Verschueren een handje toe.

De bezige bijen van Dichters2820 hebben een drukke maand voor de boeg. Op 9 en 10 november ze deel aan de boekenbeurs en presenteren daar als origineel eindejaarscadeau servetringen met telkens een eigen gedicht. Het is inmiddels hun vierde deelname: “We wilden wat anders doen dit jaar, dit lijkt ons een mooi geschenk tijdens de feestdagen”, zegt bezieler en dichter André Baeck. 

Toch volgt de echte uitdaging pas op 21 november wanneer de dichters een nieuwe dichtbundel voorstellen in de Bonheidense bib in het kader van de Voorleesweek. Niemand minder dan de Bonheidense zangeres Jo Lemaire en presentator Luc Verschueren komen het gezelschap versterken. “We waren verrast dat ze beiden haast onmiddellijk instemden, dit zijn toch twee vooraanstaande inwoners die samen met onze dichters er een heel speciale avond van zullen maken”, weet Baeck.

Improvisatie 

Voor Jo Lemaire is het meteen de eerste keer dat ze aan een dichtersavond deelneemt. “Ik gaf al enkele lezingen over boeken die me inspireerden, een dichtersavond als deze is nieuw voor me. Ik was wel al een keertje op Saint Amour, maar dit is toch anders”, reageert de zangeres. Lemaire leest voor uit eigen werk, haar songteksten maakt ze immers zelf. “Vermoedelijk breng ik teksten die ik ooit al maakte, in combinatie met nieuwe”, blijft ze geheimzinnig. 

Ook de samenwerking met presentator Luc Verschueren is haar niet vreemd. “We hebben in het verleden erg veel samengewerkt, onder meer voor zijn Radio 2-programma Ochtendkuren. We zijn compagnons de route en kennen elkaar dus heel goed. Luc gaat dit schitterend doen, en niet te stijf. Ook ik zal het heel losjes brengen en soms improviserend. Ik vind het vooral erg spannend en leuk dat ik voor eigen publiek in Bonheiden mijn ding kan doen”, besluit de voormalige Flouze-zangeres. 

Op 9 en 13 november zijn Dichters 2820 ook aanwezig op de schrijversbeurs in de bibliotheek.

 

17/05/2019

Erik Van Eycken

Imelda richt ‘Rusttuin’ in voor palliatieven en zorgbehoevende mensen

“Dit is voor de patiënten een veilige manier om toch buiten te komen”

 
 

BONHEIDEN

Om de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten te verbeteren, richtte het Imeldaziekenhuis een ‘Rusttuin’ in. Het lapje groen ligt centraal tussen de gebouwen, toch was het voordien niet toegankelijk. De voormalige en huidige hoofdverpleegkundigen namen de teugels in handen.

Zorgbehoevenden die maanden in het ziekenhuis verblijven, waren vragende partij om de tuin die slechts een verdieping lager ligt te kunnen betreden. Daarvoor dienden vreemd genoeg toch heel wat maatregelen getroffen te worden. Hoofdverpleegkundige van de afdeling Oncologie Liesje Van der Auweraer: “Het is belangrijk voor onze patiënten om een tuintje vlakbij te hebben. Het is omslachtig om telkens met rolstoel of in bed het ziekenhuis te verlaten voor frisse lucht. Ook al liggen we in het groen, de afstand was te groot.”

Toegankelijk

Nicole Corluy, tot voor kort hoofdverpleegkundige en nu vrijwilliger op de afdeling, diende samen met Liesje het voorstel in bij Belfius Foundation en peuterde 10.000 euro los. Om de tuin toegankelijk te maken werden brede voetpaden en afsluitingen geïntegreerd, samen met een toegangsdeur tot stopcontacten voor de spuit- en infuuspompen. Een pergola biedt schaduw.

Het project werd ondersteund door de groendienst, de dienst communicatie en de aankoopdienst. Ook oncoloog Heidi Van den Bulck verleende haar steun. “Er zijn vooral twee afdelingen die van de tuin zullen gebruikmaken, de afdeling Verlengde Zorgen en Oncologie. Dikwijls gaat het over hoogbejaarde mensen of mensen met dementie.” Het is meteen ook een veilige manier om naar buiten te komen. “Patiënten kunnen door de omheiningen niet verloren lopen. Ze waren erg benieuwd naar het resultaat, zelfs tijdens de werken stonden ze vanuit de ramen gluren. Toen was de tuin dus al therapeutisch”, zegt Corluy al glimlachend. Patiënt Jozef De Wever is alvast verheugd met de komst. “Thuis had ik ook een tuin, deze hoef ik gelukkig niet zelf te onderhouden.”

Gedichten per seizoen

Bij een van de vrijwilligers ontstond het idee om rustgevende gedichten in de tuin te plaatsen: Daarvoor schakelden ze Dichters2820 in. Voor dichters André Baeck, Eva Gellaerts en Carl Depoorter was deze opdracht allerminst alledaags. “Bij een dergelijke opdracht ga je anders te werk, het vraagt veel sereniteit. We maakten seizoensgebonden gedichten over plantsoorten, dus enkele keren per jaar en vermoedelijk per seizoen, plaatsen we nieuwe gedichten. Het komt de rust in deze rusttuin ten goede”, zegt Baeck.

 

12/03/2019