Warmste week

Veertig Warme Week-gedichten vestigen aandacht op beter mentaal welzijn

RIJMENAM, BONHEIDEN - Aan Kafee Spek in Rijmenam (Bonheiden) hangt voortaan een gedicht van de ex-stadsdichter van Gent David Troch. De gemeente en cultuurraad willen zo niet alleen de handelaars tijdens de coronacrisis in de verf plaatsen, maar ook zorg dragen voor de mentale gezondheid van de inwoners.

Erik Van Eycken

Vandaag om 05:00
         

“De aanhoudende coronacrisis vormt niet alleen een gevaar voor ons lichaam, het eist ook zijn tol van ons mentaal welzijn”, zegt schepen van Cultuur Mieke Van den Brande (CD&V). “Met De Warmste Week-gedichten kunnen we iedereen een hart onder de riem steken en onze lokale handelaars in de schijnwerpers zetten.

 

David Troch, ex-stadsdichter van Gent en geboren en getogen Bonheidenaar, maakte in het kader van de Warmste Week het gedicht getiteld Goed Volk dat nu ook ophangt aan Kafee Spek in Rijmenam. “De cultuurraad en acteur Jaak Van Assche, die het idee doorspeelde aan de raad, waren meteen enthousiast. Ze zagen het groots: waarom geen gedichten uithangen bij zo veel mogelijk handelaars in Bonheiden en Rijmenam?”, zegt de schepen. “Onze dichters2820 gingen meteen aan de slag. Naast het gedicht van David Troch werden meer dan veertig gedichten geschreven, toegewijd aan onze lokale handelaars.”

De gedichten hangen inmiddels op in het straatbeeld. 

 

Schepen voor Lokale Economie Bart Vanmarcke (Open Vld) voegt toe dat de gemeente met verschillende initiatieven de handel probeert te steunen. “We lanceerden het platform 2820koopt, de solidariteitscheques en via 2820Take-away verzamelen we nu ook alle horecazaken die afhaalmaaltijden aanbieden.”

 

Uit Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad

Dichters2820 digitaal in de huiskamer: “Een andere belevenis maar toch emotioneel”

BONHEIDEN - 

Door de coronacrisis kan de jaarlijkse literaire avond van het dichterscollectief Dichters2820 niet plaatsvinden. De groep bedacht daarom een alternatief en nam gedichten op die je via een link op de website van de bib kan bekijken.

 

 

Erik Van Eycken

Vandaag om 05:00

 

 

Elk jaar organiseren de Bonheidense en Rijmenamse dichters een literaire avond in de bib. Vorig jaar waren zangeres Jo Lemaire en presentator Luc Verschueren nog de centrale gasten. Vanwege de coronacrisis ziet het dichterscollectief zijn avond, die steevast tijdens de Voorleesweek plaatsvindt, in het water vallen, net als de jaarlijkse boekenbeurs in het centrum. “Aanvankelijk dachten we om uit te wijken naar de schouwburgzaal van ’t Blikveld, maar aangezien ook dat geen optie is, beslisten we om de gedichten volledig digitaal en voor iedereen beschikbaar te maken”, zegt bezieler André Baeck. 

Ook al is digitaal een andere belevenis, toch spreekt Baeck van emotionele bijdragen: “Er zijn vanzelfsprekend verwijzingen naar Covid. Kathleen Boogmans brengt een bijdrage over het zorgpersoneel van het Imeldaziekenhuis, Julien Van Goethem nam de gepaste foto’s die we op de achtergrond gebruiken. Maar het is niet allemaal miserie”, zegt hij lachend. “Er zijn even goed gedichten met humor.” 

Eenzame stiel

Ook al zegt Baeck dat gedichten live brengen meer voldoening biedt, de basis blijft ongewijzigd: “Het schrijven van een gedicht is sowieso een eenzame bezigheid, het opnemen ligt in diezelfde lijn. Om het mysterieuze van die eenzaamheid uit te stralen, kozen sommige dichters alleen voor een stembijdrage, terwijl anderen ook in beeld te zien zijn. De tekst krijgt de toeschouwer er weliswaar altijd bij.” 

Of het digitaal brengen van gedichten een blijver is, weet Baeck niet, maar hij is er wel van overtuigd dat het voor toekomstige projecten mogelijkheden biedt. “Vermoedelijk gaan we de digitale snelweg gebruiken om meer thematisch te werken, rond Pasen bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat we andere activiteiten niet meer willen organiseren. Zo staat er voor september 2021 een programma in ’t Blikveld op til waarbij we poëzie leveren bij foto’s van de fotoclub.” 

Het eerste digitale initiatief loopt in samenwerking met de bib.