Dichters 2820 en David Troch te gast in de bib op 22/11/18, 20 u.

 

Voor de 2de maal in hun bestaan brengen de Dichters2820 zelf geschreven werk ten gehore.

Onder het thema "Dichter bij de dichter: Wie of wat is een dichter?" brengen André Baeck, Kathleen Boogmans, Carl Depoorter, Lien Houwen, Gust Lybaert, Kenny Muyldermans, Cindy Symons, Willy Troch, Johan Van Assche, Tony Van den Eede, Julien Van Goethem, Mieke Van Looy en Kavita Vlieghe hun eigen gedichten naar voor. Gastspreker van dienst is ex-Bonheidenaar en stadsdichter van Gent David Troch. Katrien Delhoune en Yoren en Kenny Muyldermans verzorgen de muzikale omlijsting.

De regie is zoals verleden jaar in de goede handen van Frank Schoolmeesters. 

Met de medewerking van de BIB van Bonheiden.  

    

Praktisch:

  • wanneer? donderdag 22/11/18, 20 u.
  • waar? bibliotheek Bonheiden, Jacques Morrensplein 1
  • prijs? gratis
  • inschrijven is nodig en kan via bibliotheek@bonheiden.be of 015 50 28 60.

 

Nieuw dit jaar is dat alle gedichten,

gebracht door dichters2820, gebundeld zijn.

Je kan deze bundel al bestellen in pre-order.

Prijs in pre-order 4€

Bestellen kan via : willytroch@telenet.be

De bundel is verkrijgbaar na afloop van de  Gedichtenavond.

Na 22 november zullen volgende prijzen van kracht zijn

Bundel.…… 5€

Postkaarten.……9€

Bundel + Postkaarten…12€

Veel lees en luister plezier!

De dichters!Gust Lybaert (90) stelt eerste dichtbundel voor

Vandaag om 02:00 door evb

 
BONHEIDEN - 

Dichters2820 nodigt een opmerkelijke gast uit voor de tweede Gedichtenavond in Bonheiden: de nieuwbakken dichter Gust Lybaert, bewoner van woonzorgcentrum Den Olm, leest eigen werk voor. Ook voormalig stadsdichter van Gent, David Troch, leest voor.

Gust Lybaert is met zijn 90 jaar vermoedelijk de oudste dichter in de regio. Zijn echtgenote stierf vorig jaar toen hij aan zijn memoires werkte. Een gedicht zette hij nog nooit op papier. “Voor alles een eerste keer. Ooit krabbelde ik in 1948 iets op papier voor mijn verloofde. Ik zat toen in het leger. Het rijmde, daarmee is alles gezegd”, lacht Gust.

“Vorig jaar kreeg ik van verdriet geen letter meer uit mijn pen. Plots dacht ik aan tranen, het leek wel goddelijke inspiratie. Ik nam pen en papier en schreef mijn eerste gedicht. Hieruit is een hele bundel ontstaan. Ik ben er erg trots op”, zegt hij. “In Den Olm kennen de bewoners mijn gedichten goed, sommigen bestelden mijn bundel. Ik stuurde mijn gedichten ook naar aartsbisschop Josef De Kesel, die me persoonlijk feliciteerde”, pronkt hij. “Dichter Francis Verdoodt, die ook in Den Olm verblijft, zegt weg te zijn van mijn werk.”

Ondanks zijn leeftijd voelt Gust zich voldoende fit om donderdag twee van zijn gedichten zelf voor te dragen. “Ik kan emoties van mezelf maar ook van anderen makkelijk overnemen, neerpennen en voordragen”, legt hij uit voordat hij expressief een stukje voordraagt.

“Gust is het bewijs dat op het schrijven van gedichten geen leeftijd staat”, zegt André Baeck, die aan de wieg stond van het initiatief. Gust is niet van plan om het bij één bundel te laten.

Gebundelde gedichten

Ook voormalig stadsdichter van Gent David Troch leest voor, samen met andere leden van het dichterscollectief. Gastmuzikanten donderdag zijn Yoren en Kenny Muyldermans, Frank Schoolmeesters staat in voor de regie. Nieuw dit jaar: alle gedichten die op 22 november vanaf 20u worden gebracht, worden gebundeld en te koop aangeboden (5 euro).

De toegang is gratis, toch vraagt de organisatie in te schrijven via bibliotheek@bonheiden.be of via 015.50.28.60. De avond kadert in de Voorleesweek die loopt tot 25 november.

Jacques Morrensplein 1, bonheiden.bibliotheek.be

 

Vrijwillig lesgeefster schrijft boek over ervaringen in Mechelse gevangenis

10/11/2018 om 02:00 door Erik Van Eycken

 

 

BONHEIDEN -

Na dertig jaar vrijwillig lesgeven, schreef Lien Houwen (69) uit Bonheiden een boek over haar ervaringen in de Mechelse gevangenis. Ze geeft er Engelse en Spaanse les, al is haar job doorheen de jaren fors geëvolueerd. Stoppen wil ze niet. Ze vindt haar taak nog steeds even boeiend.

De titel van Lien Houwens boek luidt Dertig jaar in den bak. Haar oudste kleindochter (15) vroeg haar ‘wat ze altijd doet bij die boeven’. Voor Lien de directe aanleiding om haar ervaringen neer te pennen. “Dertig jaar geleden nam ik het barmhartige werk over van zuster Damiana van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Aangezien ik een lerarenopleiding genoot, kon ik onmiddellijk als lesgeefster in de gevangenis terecht.”

“Dat heb ik me nog geen seconde betreurd. De directie gaf me ‘carte blanche’ en in de beginperiode gaf ik voornamelijk Engelse les”, vertelt de lesgeefster. Inmiddels staat Houwen ook in voor de kinder- en Valentijnnamiddagen en begeleidde ze de gedetineerden samen met studenten journalistiek voor ‘Jail TV’. Ze geeft ook Spaanse les, start nu met een poëzieproject en maakt deel uit van het beschermcomité van de Mechelse gevangenis. Daar kunnen gevangenen vragen stellen over zaken waar ze nergens anders mee terechtkunnen.

“Voor de gevangenen is onderricht niet alleen ‘bevrijding’ en goed meegenomen voor later, ze hebben bovendien iets om handen. Terwijl de gevangenis door de buitenwereld smalend wel eens een ‘hotel’ wordt genoemd, is het dat heus niet. Het is allerminst een pretje om daar te verblijven, ook al is het tijdelijk, zoals in Mechelen. Later en na een veroordeling worden de gevangenen meestal overgeplaatst naar Beveren of Leuven. Met een aantal ex-studenten heb ik nog contact.”

Opvallend: vooral oudere gedetineerden vragen om extra opleidingen. “Jongeren hebben die noodzaak minder of beperken zich tot Engels. Oud of jong: de nachten in een gevangenis blijven voor iedereen zwaar. Niks om handen, niets te doen. Sommigen krijgen ook nauwelijks bezoek. Onderricht geeft hen weer een beetje hoop. Het is ook een manier voor hen om na hun straf de gevangenis sterker te verlaten.”

Houwen maakt geen verschil tussen gevangenen, al geeft ze toe dat ze figuren als Marc Dutroux liever mijdt. Ook aan dorpsgenoten geeft ze liever geen les. “Mijn leven in Bonheiden hou ik liever privé.”

“In mijn beginperiode waren mijn kinderen er niet helemaal gerust in, maar ik heb nooit problemen gekend met de gevangenen. Soms voel ik met hen mee, omdat ze soms bedenkelijk behandeld worden. Verdachten van radicalisering krijgen een bijzonder streng regime opgelegd. Ze krijgen amper frisse lucht en protesteren hiertegen, met alle gevolgen van dien. Onder meer voor mensen als hen blijf ik het doen, want het blijven mensen.”

Wie het 206 pagina’s dikke boek Dertig jaar in den bak wil kopen, kan terecht op lien.houwen@gmail.com.

 

Erfgoeddag 2018