22/11/2017

Vuurdoop voor dichters in bibliotheek

 

Voorleesweek

BONHEIDEN

Elf dichters van het collectief Dichters2820 staan morgen voor het eerst samen op het podium in de bibliotheek. De gedichten en muzikale intermezzo’s staan in het teken van hoop, telkens met een Bonheidense toets.

Voor alle dichters is het publieke evenement meteen de vuurdoop. Er wordt niet voorgelezen uit de bundel die de groep net uitbracht, maar toch heeft het collectief in het tweejarige bestaan voldoende materiaal om uit te puren. “Het thema ‘hoop’ krijgt een lokale toets door het gebruik van foto’s van onze dichters Mieke Van Looy en Julien Van Goethem, die ook lid zijn van de fotoclub”, zegt coördinator Kavita Vlieghe.

Met de voordracht wil Dichters2820 tweerichtingsverkeer teweegbrengen: “Het zijn gedichten uit onze eigen streek, Bonheiden en Rijmenam. We kijken uit naar het rechtstreekse contact met onze lezers en zijn ook benieuwd naar hun feedback”.

Frank Schoolmeesters leidt morgenavond alles in goede banen op het geïmproviseerde podium in de bib. “Ik stel de dichters telkens voor en leg de lokale link met de foto’s.”

Natuurparken

Muzikanten Veerle Dewolfs (gitaar) en Hilde Crol (dwarsfluit) zorgen voor muzikale intermezzo’s. “We brengen bewust hoopvolle muziek en een gedicht brengen we op muziek”, legt Veerle uit. Dichter Julien Van Goethem, de man die de net vermeden natuurramp van vijftig jaar geleden (de plannen voor een ring rond ­Mechelen, red.) opnieuw onder de aandacht bracht en er een gedicht over schreef, leverde vooral foto’s van Bonheidense natuurparken zoals Mispeldonk, Cassenbroek en Zellaer.

De poëzieavond start om 20u. Inschrijven kan nog steeds via bibliotheek@bonheiden.be. (evb)

 

3/11/2017

erik van eycken

Schrijverscollectief haalt inspiratie uit eigen gemeente voor nieuw boek ‘50 van bij ons’

Dichters blijven dicht bij huis

 1foto's

 

BONHEIDEN

Het dertienkoppige collectief Dichters2820 schreef de dichtbundel 50 van bij ons en stelt het werk dit weekend voor op de boekenbeurs in zaal De Krekel. De gedichten gaan over Bonheiden en Rijmenam, hun straten, figuren, het ziekenhuis en vergeten monumenten.

Dichters2820 ontstond in 2015, toen de cultuurdienst van Bonheiden een oproep voor dichters­talent lanceerde. Dat resulteerde in raamgedichten, waarvan sommige vandaag nog altijd ophangen, een boekje vorig jaar en zes permanente gedichten in het straatbeeld. Nu stellen de dertien dichters hun eerste eigen werk voor: 50 van bij ons (door mensen van bij ons).

“We speelden met de bundel in op de vijftigste boekenbeurs in zaal De Krekel dit weekend. Inhoudelijk ben ik zeer tevreden”, zegt André Baeck van Dichters2820. “De gedichten of teksten zijn geïllustreerd met foto’s van onze mensen en ze gaan allemaal over Bonheiden en Rijmenam. Ze beschrijven opmerkelijke dingen, maar ook verrassing, geluk en vooral hoop. De groene gemeente wordt bijvoorbeeld mooi omschreven in gedichten over het Cassenbroek en Mispeldonk. Zelfs de Pruimelaarstraat, bekend van Staf Van Eyken, de vampier van Muizen, komt erin voor. Opmerkelijk zijn de gedichten over oud-burgemeester Alfons Saenen en het Imeldaziekenhuis.”

Geen dorpsdichter nodig

Omliggende gemeenten duiden vaak dorpsdichters aan om gedurende twee of drie jaar het rijmende gedachtegoed neer te pennen. Dat lijkt in Bonheiden niet nodig. “Onze groep bestaat permanent uit dichters. We zorgen met zijn allen voor een grote diversiteit. Hou je niet van mijn stijl? Dan spreekt een andere dichter uit onze groep je wel aan. We zorgen op een constante manier voor nieuwe, streekgebonden poëzie”, zegt Mieke Van Looy uit Rijmenam, die een permanent gedicht aan de Sint-Maartensberg kreeg.

Door de raam- en permanente gedichten lijkt poëzie in Bonheiden toegankelijker geworden: “Je kan er soms niet omheen. Wie heeft dat enorme gedicht aan de Dijle van Kenny Muyldermans nog niet gezien?”, zegt Baeck. “Ach, we zijn erg gecharmeerd door onze gemeente.”

Bibliothecaris Solange De Groote mocht het eerste exemplaar van 50 van bij ons in ontvangst nemen. Tijdens de boekenbeurs is de dichtbundel te koop in zaal De Krekel. De boekenbeurs is vrijdag van 20u tot ongeveer 23u open, zaterdag van 13 tot 19u en zondag van 11 tot 17u.

En noteer alvast ook in uw agenda: Dichters2820 organiseert op donderdag 23 november een gedichtenavond in de bib.

 

3/06/2017

21/04/2017

2/02/2017

26/01/2017