GAZET VAN ANTWERPEN - HET NIEUWSBLAD

                                                                           De dichters en de directie van Den Olm bij een buitengedicht.  — © Erik Van Eycken

Den Olm en Dichters2820 slaan de handen in elkaar en zorgen voor een unieke Voorleesweek: “Dementie kan ieder van ons overkomen”

Bonheiden -

Van 19 tot 27 november is het Voorleesweek waar het belang en het plezier van voorlezen in de kijker wordt gezet. “Ook bij mensen met dementie brengt voorlezen, net als muziek, heel wat emoties teweeg”, klinkt het in woonzorgcentrum Den Olm. Samen met de lokale dichters van Dichters2820 zorgt WZC Den Olm er voor dat de Voorleesweek niet onopgemerkt voorbij gaat.

 
Erik Van Eycken

Vandaag om 16:32

De Dichters2820 gaan bij de bewoners van Den Olm langs om hen gedichten en versjes uit ‘de tijd van toen’ voor te lezen. Er werd ook een gedichtenparcours rond het woonzorgcentrum aangelegd, geïnspireerd door de gevoelens die dementie opwekt. “Daarnaast willen we familie en bezoekers op 24 november enkele bijzondere momenten bezorgen tijdens een voorleesmoment”, zegt directeur Ouderenzorg Lucienne Swinnen van wzc Den Olm.

                                                                       Dichter Willy Troch met directeur Ouderenzorg Lucienne Swinnen. — © Erik Van Eycken

 

“We willen mensen met dementie goed verzorgen, in al zijn aspecten. Een van onze bewoners, Rosa, las daarnet een gedicht van Alice Nahon voor, ’t is goed om in ’t eigen hert te kijken, en dat hart hebben we vooral nodig in dit werk. Wij moeten rustig blijven, ook al moeten we een vraag tientallen keren beantwoorden. We creëren hier een veilige omgeving.”

Onmiddellijk een ‘ja’

Toen dichter en penningmeester van Dichters2820 Willy Troch Lucienne contacteerde, volgde onmiddellijk een ‘ja’. “Elk initiatief om dementie onder de aandacht te brengen, is graag meegenomen. Het voedt ons om er elke dag voor te gaan. De woorden geven een gevoel van een zinvol moment. Onze bewoners, ook Rosa, worden erkend”, zegt Lucienne.

                                                              Langs het domein van Den Olm kan je veertien gedichten lezen of beluisteren. — © Erik Van Eycken

 

“Ik wandel hier regelmatig rond het domein met mijn echtgenote. Ik merkte buiten de bordjes op waar regelmatig een andere boodschap op staat. Lucienne was onmiddellijk enthousiast. Ik ben door directeur Dirk Van Herpe erg warm ontvangen geweest, ik voelde me hier thuis.”

                                                                                                   Bewoonster Rosa las een gedicht voor. — © Erik Van Eycken

Veertien gedichten

 

Dichters2820 schreven veertien nieuwe gedichten die buiten aan het woonzorgcentrum worden geëtaleerd. Via een QR-code kan je ze ook beluisteren. “Ik wist zelfs niet wat een QR-code was. Dus ik ben hier uitstekend begeleid”, zegt Willy lachend. Dichter Tony Van Den Eede voegt toe: “Door hierover te schrijven beseffen we goed hoe deze bewoners denken en leven”, zegt hij.

                                                                               Willy Troch leest een van zijn gedichten voor aan bewoonster Maria. — © Erik Van Eycken

 

Voor dichter Sonja Zerck verloor niet lang geleden haar moeder: “Zij had ouderdomsdementie. Toen al heb ik mijn gevoelens hierover neergepend, dus mijn werk was snel klaar”, vertelt ze. Cindy Symons: “Mijn inspiratiebron waren foto’s aan de muur van toen mensen met dementie zelf nog jonge moeders waren.”

“Het kan ieder van ons overkomen, we kunnen dat niet uitsluiten”, zegt dichter André Baeck.

Voorleesavond

Dichters2820 organiseert op donderdag 24 november om 19 uur, tijdens de voorleesweek, een gratis voorleesavond in Den Olm waar zij hun gedichten over dementie voordragen. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door Kaat Hertecant, muziektherapeute in Den Olm.

 

Om praktische redenen wordt gevraagd vooraf in te schrijven via                      anke.geerts@imelda.be of 015-50 03 99

 

 

 

 

HET LAATSTE NIEUWS

Woonzorgcentrum Den Olm en Dichters2820 organiseren een voorleesweek met onder andere een gedichtenparcours © Marc Aerts

 

Woonzorgcentrum Den Olm en Dichters2820 organiseren voorleesweek: “Gedichten voorlezen bij bewoners en gedichtenparcours geïnstalleerd” 

BONHEIDENSamen met de lokale dichters van Dichters2820 organiseert WZC Den Olm in Bonheiden van 19 tot 27 november een voorleesweek. Dichters2820 gaat bij de bewoners van het woonzorgcentrum langs om hen gedichten en versjes uit “de tijd van toen” voor te lezen en er wordt een gedichtenparcours rond het woonzorgcentrum aangelegd, geïnspireerd door de gevoelens die dementie opwekt.

Antoon Verbeeck 18-11-22, 13:29 Laatste update: 18-11-22, 14:03

 

Dichters2820 koos dit jaar voor WZC Den Olm als locatie voor hun gedichtenavond. “Willy Troch, onze penningmeester, opperde het idee om iets te doen voor Den Olm. De link met cultuur is nooit ver weg voor de bewoners dus we dachten een stukje poëzie te delen met hen. Alle dichters waren het unaniem eens met dit voorstel”, zegt André Baeck, voorzitter van Dichters2820. Ook in Den Olm werd onmiddellijk enthousiast gereageerd op dit voorstel.” Om dicht bij de essentie van het woonzorgcentrum te blijven werd beslist om een gedichtenparcours uit te werken op het domein rond het thema dementie. “Een redelijk evidente keuze voor ons”, volgens Lucienne Swinnen, directeur ouderenzorg WZC Den Olm. “Uitdrukken in woorden wat dementie betekent voor iemand, is moeilijk. De kracht van poëzie kan ons daarbij helpen”.


(lees verder onder foto)

Dichters2820 gaat bij de bewoners van het woonzorgcentrum langs om hen gedichten en versjes uit “de tijd van toen” voor te lezen © Marc Aerts

 

Voorlezen bij bewoners

De dichters bogen zich over het thema en maakten 14 gedichten over dementie die vanaf dit weekend te lezen en te beluisteren zullen zijn op het parcours. “Het werd een boeiende samenwerking. We nodigden de dichters uit om hun gedicht in te spreken. Via het scannen van een QR-code kunnen wandelaars op hun smartphone genieten van elk gedicht voorgelezen door de dichter zelf”, vertelt Anke Geerts, coördinator wonen en leven. “Naar aanleiding van de voorleesweek gaan de dichters ook langs bij de bewoners van Den Olm om voor te lezen. Niet hun eigen poëzie, maar gedichten en versjes die in het collectief geheugen zitten van de mensen die in Den Olm wonen. Die door hen herkend worden en, net zoals bij liedjes, door hen soms een stukje mee worden voorgedragen. Ervaringen in het verleden, waarbij ook kinderen van de scholen uit Bonheiden kwamen voorlezen in Den Olm, toonden hoe deugddoend deze voorleesmomenten voor onze bewoners kunnen zijn. Een gedicht brengt hen soms terug naar een herinnering en we zien hoe bewoners daarbij soms echt opleven.”

Gedichtenavond

De Dichters2820 organiseren tijdens de voorleesweek een gratis gedichtenavond in

Den Olm waarop zij hun gedichten over dementie voordragen. Deze vindt plaats op donderdag 24 november vanaf 19 uur. De voorleesavond wordt muzikaal opgeluisterd door Kaat Hertecant, muziektherapeute in Den Olm. Om praktische redenen wordt gevraagd vooraf in te schrijven via anke.geerts@imelda.be of 015 50 03 99.

Woonzorgcentrum Den Olm en Dichters2820 organiseren een voorleesweek met onder andere een gedichtenparcours © Marc Aerts