Virologe Erika Vlieghe komt donderdag naar Bonheiden.  — © Wouter Van Vooren

 

Erika Vlieghe special guest tijdens poëzieavond in Onze-Lieve-Vrouwekerk

Bonheiden - 

De poëzieavond van Dichters 2820 die oorspronkelijk in november 2021 stond gepland, werd door corona alsnog afgelast. Het dichterscollectief neemt echter revanche op het virus en organiseert nu donderdag dan toch hun jaarlijks evenement in de Bonheidense Onze-Lieve-Vrouwekerk. Erika Vlieghe, een geboren en getogen Bonheidense, is special guest.

Erik Van Eycken

Gisteren om 11:08

 

Het blijft voorlopig raden naar wat Vlieghe precies gaat brengen. Een Bonheidens verhaal over haar jeugdjaren in Bonheiden? Een streepje poëzie? Bij Dichters 2820 zijn ze alvast fier dat ze de bekende virologe, die nu in het Vlaams-Brabantse Kortenberg woont, hebben kunnen strikken. André Baeck van Dichters 2820 legt uit: “Erika Vlieghe gaf op Radio 1 haar muzikale voorkeur. ‘Doe mij maar iets van Jo Lemaire. Zij woont in Bonheiden en dat is ook mijn dorp’, hoorde ik haar zeggen. Ik heb vervolgens geen moment getwijfeld en heb haar een e-mail gestuurd met de vraag om naar onze poëzieavond te komen”, legt hij uit. “Ze antwoordde: ‘Graag, dan speel ik nog eens een thuismatch’. Haar ouders wonen trouwens nog steeds in Bonheiden.”

Net voor corona nodigden de dichters nog de in Bonheiden wonende Jo Lemaire uit. Zij bracht toen eigen werk. De dichters zochten al geruime tijd naar een nieuwe grote naam: “Al sinds het begin van 2021 dacht ik aan een attractieve eregast. Aangezien Erika Vlieghe toen al beroemd was in ons land, dacht ik aan haar. Louter uit bewondering. Ik heb namelijk zelf een biotechnologiche achtergrond”, verklapt Baeck. Toen bovendien bleek dat Erika Vlieghe een nicht is van Kavita Vlieghe, ook lid van Dichters 2820, was de keuze snel gemaakt.

Verenigingen verenigd

De poëzieavond komt tot stand door een samenwerking van verschillende verenigingen en de Bonheidense bib. Dichters 2820 werkt samen met Fotokring Close-Up, het kerkkoor en Oxfam Bonheide. Pastoor Jan zal een gedicht opdragen van wijlen Gust Lybaert, een voormalig bezoeker van woonzorgcentrum Den Olm. De toegang is gratis, maar de organisatie vraagt om vooraf in te schrijven via bib@bonheiden.be. Het evenement start om 20u. De dichters van Dichters 2820 brengen zelf 28 eigen gedichten. (evb)

www.dichters2820.be

 

 

 

 

 

Bonheiden zoekt handelaars Pop-up Europa

                                   Woensdag 23 maart 2022 om 00:19.            

 


We willen hiermee de werking van de Europese Gemeenschap kenbaarder en toegankelijker maken”, zegt schepen van Lokale Economie Bart Vanmarcke (Open VLD). “In deze periode kunnen inwoners genieten van verschillende activiteiten die in het kader Europa passen. Zo komt de jeugddienst op de proppen met een ludieke zoektocht voor groot en klein.”

Etalages

Handelaars worden warm gemaakt om een stukje etalage ter beschikking te stellen voor een Europees attribuut of foto met een nummer. Dat nummer verwijst naar een vraag. De verschillende vragen vormen de basis van de zoektocht. De winnaars van de zoektocht krijgen een prijs. “Als je wil, mag je vrijblijvend een prijs schenken”, zegt Vanmarcke.

Gedicht

Naast een voorwerp, kan je er ook voor kiezen om een Europees gedicht uit te hangen. Deze gedichten zijn eigenhandig door de lokale Dichters2820 geschreven. Aan handelaars wordt gevraagd in te schrijven voor 25 maart.

 

                                                                                                                                                                               © Erik Van Eycken

 

 

 

 

Wedstrijdje poëzie? Raad wie het gedicht schreef

Bonheiden - 

Naar aanleiding van de Poëzieweek die momenteel loopt, organiseren de bib en Dichters2820 een wedstrijd. Om en rond de bib en het Morrensplein hangen gedichten. U dient te raden wie de dichter is.

 

Erik Van Eycken

Gisteren om 21:44

 

Om het dichterscollectief Dichters2820 bekender te maken, organiseert de groep samen met de bib een originele wedstrijd. Aan de bib en meer verdeeld over het Jacques Morrensplein hangen verschillende gedichten van de hand van de poëten van Dichters2820. “De gedichten zijn versierd met een originele afbeelding op de achtergrond waarvan de naam van de dichter telkens ontbreekt”, zegt André Baeck van Dichters2820. Het centrale thema dit jaar is ‘Natuur’. 

Beweging en poëzie

Zowel de dichters als Marian Van Laken van de Bonheidense bib willen met het initiatief de Bonheidense dichters bekender maken en meer inwoners naar de bib lokken. “Bovendien combineren we beweging met poëzie”, zegt bibliothecaris Marian Van Laken. Deelnemers kunnen in de bib een wedstrijdblad verkrijgen. “De uitdaging bestaat erin om het gedicht te verbinden met de juiste dichter. We weten dat het geen evidente opdracht is, maar mits wat opzoekingswerk denk ik wel dat het moet lukken”, aldus Baeck

De sprekende doosjes, de Talking Tiles. — © Erik Van Eycken

 

Sprekende doosjes

Beide partners introduceren meteen een leuk gadget, de ‘Talking Tile’: “Het is een klein zeshoekig voorwerp in tegelvorm en heeft een capaciteit van 80 seconden om een vooraf opgenomen geluidsfragment mee weer te geven. Voor de Poëzieweek hebben we twee tegels waarop een gedicht is ingelezen. Bij het indrukken van de wordt het voorgelezen”, verduidelijkt Baeck. De Talking Tiles zullen in de bib aangebracht worden. Deelnemers maken kans op enkele leuke prijzen waar vooral liefhebbers van poëzie tevreden mee zullen zijn.