TENTOONSTELLING AQUARELLEN - DICHTERS2820

De cursisten bij de aquarellen en de gedichten. — © Erik Van Eycken

 

Honderd cursisten stellen tentoon in ’t Blikveld

Bonheiden - 

Nog tot eind mei kan je in gc ’t Blikveld in Bonheiden terecht voor een tentoonstelling van circa honderd cursisten plastische kunsten. De expo wordt al decennia georganiseerd en krijgt dit jaar een nieuwe frisse toets omdat de aquarellen worden vergezeld van gedichten van het collectief Dichters2820.

Erik Van Eycken

Gisteren om 15:20

 

Gc ’t Blikveld organiseert jaarlijks tientallen cursussen, zoals taalcursussen maar ook plastische kunsten. “In totaal hebben we zo’n vijfhonderd cursisten. Niet alleen Bonheidenaren schrijven zich in, ook mensen uit buurgemeenten”, zegt stafmedewerker Sofie Teughels. “Elk jaar bij het afsluiten van het seizoen organiseren we een tentoonstelling, voorafgegaan door een vernissage. De tentoonstelling loopt nog tot eind mei”, voegt ze toe.

 

Dichters2820 zorgen voor een nieuwe frisse toets.  © Erik Van Eycken

 

Synergie

In de hal van ’t Blikveld hangen onder meer foto’s, tekeningen en aquarellen. Tussen lesgeefster aquarel Denise De Lille en het dichterscollectief dichters2820 ontstond dit jaar een synergie. De aquarellen worden voor het eerst vergezeld door een persoonlijk gedicht. “We zorgen voor een nieuwe insteek, het is een enorm fijne samenwerking”, zegt André Baeck van Dichters2820. “We willen al jaren exposeren met onze gedichten, toch was er steeds een wantrouwen, want hoe exposeer je gedichten? Deze samenwerking toont hoe het wel kan”, zegt André.

Een greep uit het aanbod van andere werken die worden tentoongesteld.  © Erik Van Eycken

 

Talent

Cursisten Greet Cuyvers, Myriam Van den Eede, Lies Heremans en Marie-Louise Holvoet zijn tevreden. “Ik kan me inderdaad voorstellen dat wanneer je een aquarel ziet, er een muze in je loskomt wat resulteert in een gedicht. Dat is een talent”, zegt Myriam. (evb)

Info over het cursussenaanbod op www.blikveld.be

 

 

 

LENTEGEDICHTEN VZC DEN OLM

 

WZC Den  Olm

&

Dichters2820  

plaatsen Lente Gedichten       

vanaf 1 april

rond domein-pad

als voorsmaakje enkele lente Haiku's

mijn forsythia

bloeit weeral, voorspelbaar geel,

recht uit de tube

 

Lien Houwen

bijna gillend geel

klokjes op het naakte hout

daar is de lente!

 

Lien Houwen

Een nieuwe lente

De jonge natuur jent je

Kom snel naar buiten !

 

André Baeck

 

ook de magnolia

zet zacht ’t nieuwe voorjaar in,

betoverend mooi!

 

Lien Houwen

 

Frank heeft afgehaakt;

het lijkt of de lente staakt...

Wie maakt nu mooi weer?

 

Sonja Zerck

 

 

 

 

Zorg warmte en licht

voor het pril leven in 't zicht

met wind zacht, niet fris

 

Willy Troch

Persbericht: Gazet van Antwerpen & Het Nieuwsblad

Dichters2820 bij een van de lentegedichten aan Den Olm. — © Erik Van Eycken

 

Dichters2820 zetten zich weer in voor

mensen met dementie: “We willen elk seizoen nieuwe werk in de tuin van Den Olm”

Bonheiden - 

 

Het dichterscollectief Dichters2820 zorgde eerder al voor gedichten langs woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden. De insteek is telkens mensen met dementie inspireren: “Het is een vreselijke ziekte”, luidt het bij André Baeck.

 

Erik Van Eycken

Gisteren om 19:32 - (09/04/2023)

 

Een poos geleden nog zorgden Dichters2820 voor nieuwe gedichten langsheen het woonzorgcentrum. Met het lenteweer in zicht, schreef het collectief nieuwe gedichten die buiten aan Den Olm op plakkaatjes te lezen zijn. “Ons lid Willy Troch wandelt regelmatig in de tuin van Den Olm en wilde de tuin opfleuren met gedichten over dementie, een vreselijke ziekte”, legt André Baeck uit. Na gesprekken met directeur Lucienne Swinnen en adjunct-directeur Dirk Van Herpe werd initiatief genomen om te tuin op te fleuren. Het eerste initiatief hierrond gebeurde al in het najaar van 2022. Daar wordt nu vervolg aan gegeven.

 

In de tuin van Den Olm staan verschillende lentegedichten. — © Erik Van Eycken

 

Seizoenen

Diensthoofd bij Den Olm Anke Geert juicht het initiatief toe: “We zien bij onze bewoners heel wat interesse. De gedichten in de tuin worden goed bekeken en bezocht. Dat aantal zal gezien het lenteweer nog toenemen. Er zijn zelfs enkele bewoners die eigen gedichten maken, maar gezien hun ziekte is dit niet altijd simpel. Een van de eerste symptomen van dementie is een gebrek aan verbaal expressievermogen”, zegt ze.

 

De dichters bij hun inmiddels mooie verzameling van gedichten aan Den Olm. — © Erik Van Eycken

 

Twaalf dichters

Dichters2820 ging met twaalf leden aan de slag om nieuwe poëzie te schrijven met een meer dan bevredigend resultaat. “De locaties waar de vorige gedichten stonden, blijven bewaard. Den Olm heeft een prachtige omgeving en tuin waar ze goed tot hun recht komen”, zegt Baeck. De volgende gedichtenreeks volgt in de zomer. Anke Geerts plant bij de gedichten ook tekeningen van leerlingen in de buurt om de omgeving extra te versieren.