BONHEIDEN Dichters2820 stellen vijfde gedichtenavond voor met veel muziek © David Legreve

Muziek staat centraal tijdens gedichtenavond van Dichters2820: “Met tal van muzikale gasten”

Dichters2820 presenteert op donderdag 23 november een vijfde gedichtenavond, dit jaar met als thema muziek. Gedichten worden afgewisseld met muzikale intermezzo’s.

Antoon Verbeeck 17-11-23, 15:57

 

“Voor onze gedichtenavond nodigen we telkens een centrale bekende gast uit. In 2019 hadden we bijvoorbeeld Jo Lemaire en Luc Verschueren, verleden jaar was dat Erika Vlieghe. Voor dit jaar hebben we de befaamde cellist Luc Tooten, die jarenlang in onze gemeente heeft gewoond, uit. Hij zal vertellen over zijn muziek in het gezelschap van zijn cello. Muzikante en lid van Dichters2820 Lien Houwen modereert het gesprek”, vertelt André Baeck van Dichters2820. “Daarnaast zijn er nog enkele muzikale gasten. Aan de piano hebben we Tony Van den Eede, dichter, fotograaf, tekenaar en pianist. Hij zal jazzy improvisaties spelen en ook enkele dichters muzikaal ondersteunen tijdens het voordragen. Katrien Delhoune komt met haar akoestische gitaar en luit langs en brengt muziek van onder andere Queen en John Miles. Ook het recent op saxofoonkwartet Heliantis maakt deel uit van onze gedichtenavond.”

Het evenement is gratis bij te wonen en vindt plaats in woonzorgcentrum Den Olm vanaf 19.30 uur. Inschrijven is wel verplicht en kan via bibliotheek@bonheiden.be. De gedichtenavond wordt georganiseerd in samenwerking met Den Olm en de bibliotheek.

 

 

 

 

Archiefbeeld: de boekenbeurs van Davidsfonds Bonheiden-Rijmenam strijkt komend weekend weer neer in zaal De Krekel. — © EVB

 

Dichters2820 lanceren nieuw werk tijdens boekenbeurs van Davidsfonds: “Verschillende dichters zorgen voor grote verscheidenheid”

Bonheiden - 

Collectief Dichters2820 heeft een nieuw boek klaar. Rijmend Rijmenheide is een bundeling van 41 gedichten, geschreven door zeventien verschillende dichters. De lancering vindt plaats tijdens de boekenbeurs van Davidsfonds Bonheiden-Rijmenam in zaal De Krekel op zaterdag 4 en zondag 5 oktober.

 

Kristof Van Rompaey

Donderdag 2 november 2023 om 11:35

 

Collectief Dichters2820 is een actieve groep dichters uit Bonheiden en Rijmenam. De kiem werd begin 2015 gelegd. Het jaar erop ontstond het collectief. Sinds 2017 zijn de dichters ‘hofleverancier’ van het gemeentelijk infoblad Rijmheide. In 2019 moesten ze afscheid nemen van Gust Lybaert, van wie eind 2018 zijn eerste en laatste dichtbundel verscheen. 

Met de publicatie van Rijmend Rijmenheide is het collectief niet aan zijn proefstuk toe. “Alleen al het aantal dichters garandeert een grote verscheidenheid in het boek”, delen de dichters mee. “Iedereen heeft een andere achtergrond, opleiding, ervaring, interesse, woordenschat en leeftijd. Er is ook een balans tussen ongeveer de helft vrouwen en de helft mannen. In de rangen hebben we onder meer een voormalige postbode, een sportfiguur, een fotograaf, een wetenschapper, leraressen, industriële ingenieurs, een klinisch psychologe, een opticien, een directeur rekenkamer, een medewerker jeugdzorg en een onderneemster.”

 

Extra dimensie

Het nieuwe boek neemt lezers mee doorheen verschillende seizoenen. “Maar ook doorheen de schoonheid en de natuur van onze gemeente: van de Dijle in Rijmenam, de Hottentottenhoeve, het Krekelbos en de Boeimeer tot Cassenbroek en de Bonheidense heide”, klinkt het. “Alle gedichten zijn van een prachtige en passende achtergrond voorzien, zodat de woorden een extra dimensie bijkregen.”

Een exemplaar van Rijmend Rijmheide kost 14 euro. De boekenbeurs van Davidsfonds vindt zaterdag plaats van 13 tot 18u. Op zondag kan je er terecht van 11 tot 17u.

www.dichters2820.be

 

 

 

Een aantal leden van Dichters2820 bij een van de kindertekening-gedichten aan Den Olm. — © Kristof Van Rompaey

Dichters2820 gaat bij wzc Den Olm in dialoog met kindertekeningen van basisschool Klim Op

Bonheiden - 

Het Bonheidens collectief Dichters2820 is in dialoog gegaan met veertien kindertekeningen van GO! basisschool Klim Op. Bij elke prent schreven de dichters een stukje bijhorende poëzie. Het resultaat is al enige tijd te zien rondom wzc Den Olm. In het najaar plannen de poëten daar een gedichtenavond rond muziek.

Kristof Van Rompaey

Vandaag om 13:10

  •  
  •  
  •  

Dichters2820 kreeg vorm na de Gedichtendag in januari 2015. André Baeck stuurde toen een gedicht op naar toenmalig burgemeester Guido Vaganée (N-VA). Nadien verscheen het op de gemeentelijke website. “Ik stelde voor om samen met de gemeente een soort poëzieproject te beginnen”, vertelt André. “Meer dan twintig mensen stuurden er in de zestig gedichten voor in. Een groot aantal werd als raamgedichten geplaatst. Enkele kregen een permanente plaats. De gemeente gaf alle gedichten ook uit in een boekje, iets wat Willy Troch en ikzelf herhaalden voor een eerste deelname aan de boekenbeurs van Davidsfonds in Bonheiden.”

Dichters2820 plaatste vorig najaar voor het eerst gedichten rondom Den Olm. Toen gingen ze over dementie. Voor de huidige reeks maakten de dichters poëzie bij kindertekeningen. — © Kristof Van Rompaey

 

In 2016 viel de groep definitief in de plooi en volgden de eerste initiatieven. “Een van onze grootste activiteiten is onze jaarlijkse gedichtenavond”, vertelt André. “Telkens proberen we een belangwekkende centrale gast uit te nodigen. In 2021 hadden we bijvoorbeeld een fantastische avond in kerk met Erika Vlieghe. Zij groeide op in Bonheiden en haar ouders wonen hier nog. Wat ik toen nog niet wist, is dat onze dichteres Kavita Vlieghe haar nicht is. Voor onze vorige sessie konden we Jo Lemaire en Luc Verschueren strikken in de bib.”

Omgeving verfraaien

Vorig jaar zag dichter Willy Troch een kans om de omgeving van wzc Den Olm te verfraaien met het collectief. Er stonden al een soort van infopaneeltjes in de tuin, maar die werden niet optimaal benut. De directie zag het voorstel om er gedichten in te plaatsen meteen zitten. Vorig najaar werd er een eerste gedichtenreeks rond dementie opgehangen. Dit voorjaar volgde een reeks lentegedichten. Die zijn nu weer vervangen. 

Willy Troch, Julien Van Goethem, Frank Schoolmeesters, Kavita Vlieghe, Cindy Symons en André Baeck van Dichters2820. — © Kristof Van Rompaey

 

De dichters lieten zich voor de huidige reeks inspireren door de kindertekeningen die Den Olm jaarlijks ontvangt van basisschool Klim Op. “Dat idee komt van diensthoofd Anke Geerts”, zegt André. “We stuurden de tekeningen door binnen onze groep. Iedereen mocht vrij kiezen, maar eerst was eerst. Alles is vlot verlopen en dus is het resultaat hier nu te zien.”

© Kristof Van Rompaey

 

Creatieve uitlaatklep

 

Dichters2820 heeft intussen al enkele bundels uit. De laatste heet 2820 in woord en beeld en kwam tot stand met de Bonheidense fotokring Close-Up. In elke editie van het gemeentelijke infoblad Rijmheide verschijnt ook een gedicht van een van de dichters. “Dat is intussen al zo sinds 2017”, zegt André. “Tot hiertoe loopt dat heel vlot. De cultuurdienst apprecieert onze bijdragen en voor ons is het een extra creatieve uitlaatklep. Rijmheide wordt trouwens op enkele duizenden oplages verspreid. Weinig dichtbundels komen aan zo’n cijfer.”

Intussen timmeren de dichters aan hun volgende gedichtenavond. Die vindt tijdens de laatste donderdag van november plaats bij Den Olm. “De avond draait rond muziek”, zegt André. “Als centrale gast nodigen we de befaamde cellist Luc Tooten uit. Meer informatie volgt nog.”

 

www.dichters2820.be

 

 

TENTOONSTELLING AQUARELLEN - DICHTERS2820

De cursisten bij de aquarellen en de gedichten. — © Erik Van Eycken

 

Honderd cursisten stellen tentoon in ’t Blikveld

Bonheiden - 

Nog tot eind mei kan je in gc ’t Blikveld in Bonheiden terecht voor een tentoonstelling van circa honderd cursisten plastische kunsten. De expo wordt al decennia georganiseerd en krijgt dit jaar een nieuwe frisse toets omdat de aquarellen worden vergezeld van gedichten van het collectief Dichters2820.

Erik Van Eycken

Gisteren om 15:20

 

Gc ’t Blikveld organiseert jaarlijks tientallen cursussen, zoals taalcursussen maar ook plastische kunsten. “In totaal hebben we zo’n vijfhonderd cursisten. Niet alleen Bonheidenaren schrijven zich in, ook mensen uit buurgemeenten”, zegt stafmedewerker Sofie Teughels. “Elk jaar bij het afsluiten van het seizoen organiseren we een tentoonstelling, voorafgegaan door een vernissage. De tentoonstelling loopt nog tot eind mei”, voegt ze toe.

 

Dichters2820 zorgen voor een nieuwe frisse toets.  © Erik Van Eycken

 

Synergie

In de hal van ’t Blikveld hangen onder meer foto’s, tekeningen en aquarellen. Tussen lesgeefster aquarel Denise De Lille en het dichterscollectief dichters2820 ontstond dit jaar een synergie. De aquarellen worden voor het eerst vergezeld door een persoonlijk gedicht. “We zorgen voor een nieuwe insteek, het is een enorm fijne samenwerking”, zegt André Baeck van Dichters2820. “We willen al jaren exposeren met onze gedichten, toch was er steeds een wantrouwen, want hoe exposeer je gedichten? Deze samenwerking toont hoe het wel kan”, zegt André.

Een greep uit het aanbod van andere werken die worden tentoongesteld.  © Erik Van Eycken

 

Talent

Cursisten Greet Cuyvers, Myriam Van den Eede, Lies Heremans en Marie-Louise Holvoet zijn tevreden. “Ik kan me inderdaad voorstellen dat wanneer je een aquarel ziet, er een muze in je loskomt wat resulteert in een gedicht. Dat is een talent”, zegt Myriam. (evb)

Info over het cursussenaanbod op www.blikveld.be

 

 

 

LENTEGEDICHTEN VZC DEN OLM

 

WZC Den  Olm

&

Dichters2820  

plaatsen Lente Gedichten       

vanaf 1 april

rond domein-pad

als voorsmaakje enkele lente Haiku's

mijn forsythia

bloeit weeral, voorspelbaar geel,

recht uit de tube

 

Lien Houwen

bijna gillend geel

klokjes op het naakte hout

daar is de lente!

 

Lien Houwen

Een nieuwe lente

De jonge natuur jent je

Kom snel naar buiten !

 

André Baeck

 

ook de magnolia

zet zacht ’t nieuwe voorjaar in,

betoverend mooi!

 

Lien Houwen

 

Frank heeft afgehaakt;

het lijkt of de lente staakt...

Wie maakt nu mooi weer?

 

Sonja Zerck

 

 

 

 

Zorg warmte en licht

voor het pril leven in 't zicht

met wind zacht, niet fris

 

Willy Troch

Persbericht: Gazet van Antwerpen & Het Nieuwsblad

Dichters2820 bij een van de lentegedichten aan Den Olm. — © Erik Van Eycken

 

Dichters2820 zetten zich weer in voor

mensen met dementie: “We willen elk seizoen nieuwe werk in de tuin van Den Olm”

Bonheiden - 

 

Het dichterscollectief Dichters2820 zorgde eerder al voor gedichten langs woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden. De insteek is telkens mensen met dementie inspireren: “Het is een vreselijke ziekte”, luidt het bij André Baeck.

 

Erik Van Eycken

Gisteren om 19:32 - (09/04/2023)

 

Een poos geleden nog zorgden Dichters2820 voor nieuwe gedichten langsheen het woonzorgcentrum. Met het lenteweer in zicht, schreef het collectief nieuwe gedichten die buiten aan Den Olm op plakkaatjes te lezen zijn. “Ons lid Willy Troch wandelt regelmatig in de tuin van Den Olm en wilde de tuin opfleuren met gedichten over dementie, een vreselijke ziekte”, legt André Baeck uit. Na gesprekken met directeur Lucienne Swinnen en adjunct-directeur Dirk Van Herpe werd initiatief genomen om te tuin op te fleuren. Het eerste initiatief hierrond gebeurde al in het najaar van 2022. Daar wordt nu vervolg aan gegeven.

 

In de tuin van Den Olm staan verschillende lentegedichten. — © Erik Van Eycken

 

Seizoenen

Diensthoofd bij Den Olm Anke Geert juicht het initiatief toe: “We zien bij onze bewoners heel wat interesse. De gedichten in de tuin worden goed bekeken en bezocht. Dat aantal zal gezien het lenteweer nog toenemen. Er zijn zelfs enkele bewoners die eigen gedichten maken, maar gezien hun ziekte is dit niet altijd simpel. Een van de eerste symptomen van dementie is een gebrek aan verbaal expressievermogen”, zegt ze.

 

De dichters bij hun inmiddels mooie verzameling van gedichten aan Den Olm. — © Erik Van Eycken

 

Twaalf dichters

Dichters2820 ging met twaalf leden aan de slag om nieuwe poëzie te schrijven met een meer dan bevredigend resultaat. “De locaties waar de vorige gedichten stonden, blijven bewaard. Den Olm heeft een prachtige omgeving en tuin waar ze goed tot hun recht komen”, zegt Baeck. De volgende gedichtenreeks volgt in de zomer. Anke Geerts plant bij de gedichten ook tekeningen van leerlingen in de buurt om de omgeving extra te versieren.