21/12/2016

7/11/2016

3/11/2016

Het poëtische kantje van Bonheiden en Rijmenam

Collectief Dichters2820 stelt eerste bundel voor

03/11/2016 om 03:00door erik van eycken

 

 

Carl Depoorter, Willy Troch, André Baeck en Kathleen Boogmans tonen hu eerste gezamenlijke bundel. FOTO: EVB

BONHEIDEN -

Veertien dichters uit Bonheiden en Rijmenam stellen dit weekend een gezamenlijke dichtbundel voor op de boekenbeurs van het Davidsfonds in zaal De Krekel. Het gezelschap kreeg vorm na Gedichtendag 2016 en heet Dichters2820.

 

De leden van Dichters2820 stellen vrijdag, zaterdag en zondag hun eerste bundel voor tijdens de jaarlijkse boekenbeurs van het Davidsfonds. De veertien willen niet alleen tonen dat er veel literair talent in de gemeente woont maar wil vooral poëzie dichter bij de mensen brengen. Dit jaar al plaatsten ze drie permanente gedichten in het straatbeeld: aan het borstbeeld van August Gillé, aan de Dijle en in natuurgebied Mispeldonk. Binnenkort komen er nog drie bij: in de jeugdbib in Bonheiden, in basisschool Gebo en op een nog niet bepaalde plaats in Rijmenam.

“In 2015 spoorde ik samen met het gemeentebestuur dichters aan om hun werken in te zenden. Hieruit ontstond het gedichtenproject 2016”, vertelt initiatiefnemer André Baeck. “Er kwam heel veel reactie op, zodat we beslisten om een doorstart te maken. Dat resulteerde in Dichters2820. We kozen bewust voor onze postcode in de naam, om duidelijk te maken dat het om mensen uit Bonheiden én Rijmenam gaat.”

Intussen is de eerste dichtbundel van het gezelschap klaar.

Alleen creativiteit telt

“Poëzie is vaak erg persoonlijk en vaak is de drempel om ermee naar buiten te komen erg hoog”, zegt poëet Carl Depoorter. “We proberen alle dichters een forum te bieden.”

Kathleen Boogmans (of Josien Kee, haar artiestennaam) was toch wel verbaasd dat er zoveel reactie kwam op de initiële oproep. “Dat initiatief was een katalysator voor al het schrijftalent dat in de gemeente woont.”

“Het Davidsfonds was onmiddellijk bereid een stukje van de zaal af te staan aan ons”, zegt André Baeck nog. “Iedereen kan zich trouwens aansluiten bij onze vereniging. Er is geen lidgeld, geen verplichtingen en geen hiërarchie. Alleen de creativiteit telt.”

De bundel is, dankzij de medewerking van schepen van Cultuur Mieke Van den Brande (CD&V), te koop voor 7 euro.

 

12/09/2016