17/05/2019

Imelda richt ‘Rusttuin’ in voor palliatieven en zorgbehoevende mensen

“Dit is voor de patiënten een veilige manier om toch buiten te komen”

 

BONHEIDEN

 

Om de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten te verbeteren, richtte het Imeldaziekenhuis een ‘Rusttuin’ in. Het lapje groen ligt centraal tussen de gebouwen, toch was het voordien niet toegankelijk. De voormalige en huidige hoofdverpleegkundigen namen de teugels in handen.

Zorgbehoevenden die maanden in het ziekenhuis verblijven, waren vragende partij om de tuin die slechts een verdieping lager ligt te kunnen betreden. Daarvoor dienden vreemd genoeg toch heel wat maatregelen getroffen te worden. Hoofdverpleegkundige van de afdeling Oncologie Liesje Van der Auweraer: “Het is belangrijk voor onze patiënten om een tuintje vlakbij te hebben. Het is omslachtig om telkens met rolstoel of in bed het ziekenhuis te verlaten voor frisse lucht. Ook al liggen we in het groen, de afstand was te groot.” 

Toegankelijk 

Nicole Corluy, tot voor kort hoofdverpleegkundige en nu vrijwilliger op de afdeling, diende samen met Liesje het voorstel in bij Belfius Foundation en peuterde 10.000 euro los. Om de tuin toegankelijk te maken werden brede voetpaden en afsluitingen geïntegreerd, samen met een toegangsdeur tot stopcontacten voor de spuit- en infuuspompen. Een pergola biedt schaduw. 

Het project werd ondersteund door de groendienst, de dienst communicatie en de aankoopdienst. Ook oncoloog Heidi Van den Bulck verleende haar steun. “Er zijn vooral twee afdelingen die van de tuin zullen gebruikmaken, de afdeling Verlengde Zorgen en Oncologie. Dikwijls gaat het over hoogbejaarde mensen of mensen met dementie.” Het is meteen ook een veilige manier om naar buiten te komen. “Patiënten kunnen door de omheiningen niet verloren lopen. Ze waren erg benieuwd naar het resultaat, zelfs tijdens de werken stonden ze vanuit de ramen gluren. Toen was de tuin dus al therapeutisch”, zegt Corluy al glimlachend. Patiënt Jozef De Wever is alvast verheugd met de komst. “Thuis had ik ook een tuin, deze hoef ik gelukkig niet zelf te onderhouden.”

Gedichten per seizoen 

Bij een van de vrijwilligers ontstond het idee om rustgevende gedichten in de tuin te plaatsen: Daarvoor schakelden ze Dichters2820 in. Voor dichters André Baeck, Eva Gellaerts en Carl Depoorter was deze opdracht allerminst alledaags. “Bij een dergelijke opdracht ga je anders te werk, het vraagt veel sereniteit. We maakten seizoensgebonden gedichten over plantsoorten, dus enkele keren per jaar en vermoedelijk per seizoen, plaatsen we nieuwe gedichten. Het komt de rust in deze rusttuin ten goede”, zegt Baeck.

12/03/2019

27/12/2018

25/11/2018

17/11/2018

23/10/2018

20/04/2018

Natuurwandeling langs dozijn gedichten

 

BONHEIDEN

 

Het collectief Dichters2820 schreef twaalf gedichten ter gelegenheid van de Erfgoeddag in Bonheiden. Een handvol dichters brengt het werk tijdens de wandeling in het Krankhoevebos in de Bruinbeekvallei.

Erfgoeddag in Bonheiden vindt vooral plaats rond De Krankhoeve. Dat vinden de dichters van Dichters2820 de ideale locatie om samen met Natuurpunt de mensen te laten ‘kiezen’. “Dit heeft niets met de verkiezingen te maken”, knipoogt André Baeck van Dichter2820. 

“We geven de mensen een keuze, want natuur maakt ook deel uit van ons erfgoed. Vorig jaar kozen we voor natuurdomein Mispeldonk, dit jaar staat de Bruinbeekvallei aan de Krankhoeve centraal”, zegt Baeck. 

Bezoekers krijgen een georganiseerde wandeling met start tussen 14 en 15u, begeleid door medewerkers van beheerder Natuurpunt. Julien Van Goethem is zowel dichter als lid van Natuurpunt en neemt actief deel. “Onze groep schreef op maat van de natuur gepaste gedichten.” 

De twaalf gedichten van de zeven dichters krijgen voor een dag een plaats op het pad, zodat elke bezoeker ze kan lezen. (evb)

www.dichters2820.be

22/11/2017

Voorleesweek

Vuurdoop voor dichters in bibliotheek

BONHEIDEN

 

Elf dichters van het collectief Dichters2820 staan morgen voor het eerst samen op het podium in de bibliotheek. De gedichten en muzikale intermezzo’s staan in het teken van hoop, telkens met een Bonheidense toets.

Voor alle dichters is het publieke evenement meteen de vuurdoop. Er wordt niet voorgelezen uit de bundel die de groep net uitbracht, maar toch heeft het collectief in het tweejarige bestaan voldoende materiaal om uit te puren. “Het thema ‘hoop’ krijgt een lokale toets door het gebruik van foto’s van onze dichters Mieke Van Looy en Julien Van Goethem, die ook lid zijn van de fotoclub”, zegt coördinator Kavita Vlieghe. 

Met de voordracht wil Dichters2820 tweerichtingsverkeer teweegbrengen: “Het zijn gedichten uit onze eigen streek, Bonheiden en Rijmenam. We kijken uit naar het rechtstreekse contact met onze lezers en zijn ook benieuwd naar hun feedback”. 

Frank Schoolmeesters leidt morgenavond alles in goede banen op het geïmproviseerde podium in de bib. “Ik stel de dichters telkens voor en leg de lokale link met de foto’s.” 

Natuurparken

Muzikanten Veerle Dewolfs (gitaar) en Hilde Crol (dwarsfluit) zorgen voor muzikale intermezzo’s. “We brengen bewust hoopvolle muziek en een gedicht brengen we op muziek”, legt Veerle uit. Dichter Julien Van Goethem, de man die de net vermeden natuurramp van vijftig jaar geleden (de plannen voor een ring rond ­Mechelen, red.) opnieuw onder de aandacht bracht en er een gedicht over schreef, leverde vooral foto’s van Bonheidense natuurparken zoals Mispeldonk, Cassenbroek en Zellaer.

De poëzieavond start om 20u. Inschrijven kan nog steeds via bibliotheek@bonheiden.be. (evb)

3/11/2017

Schrijverscollectief haalt inspiratie uit eigen gemeente voor nieuw boek ‘50 van bij ons’ 

Dichters blijven dicht bij huis

 
1foto's

BONHEIDEN

 

Het dertienkoppige collectief Dichters2820 schreef de dichtbundel 50 van bij ons en stelt het werk dit weekend voor op de boekenbeurs in zaal De Krekel. De gedichten gaan over Bonheiden en Rijmenam, hun straten, figuren, het ziekenhuis en vergeten monumenten.

Dichters2820 ontstond in 2015, toen de cultuurdienst van Bonheiden een oproep voor dichters­talent lanceerde. Dat resulteerde in raamgedichten, waarvan sommige vandaag nog altijd ophangen, een boekje vorig jaar en zes permanente gedichten in het straatbeeld. Nu stellen de dertien dichters hun eerste eigen werk voor: 50 van bij ons (door mensen van bij ons). 

“We speelden met de bundel in op de vijftigste boekenbeurs in zaal De Krekel dit weekend. Inhoudelijk ben ik zeer tevreden”, zegt André Baeck van Dichters2820. “De gedichten of teksten zijn geïllustreerd met foto’s van onze mensen en ze gaan allemaal over Bonheiden en Rijmenam. Ze beschrijven opmerkelijke dingen, maar ook verrassing, geluk en vooral hoop. De groene gemeente wordt bijvoorbeeld mooi omschreven in gedichten over het Cassenbroek en Mispeldonk. Zelfs de Pruimelaarstraat, bekend van Staf Van Eyken, de vampier van Muizen, komt erin voor. Opmerkelijk zijn de gedichten over oud-burgemeester Alfons Saenen en het Imeldaziekenhuis.” 

Geen dorpsdichter nodig 

Omliggende gemeenten duiden vaak dorpsdichters aan om gedurende twee of drie jaar het rijmende gedachtegoed neer te pennen. Dat lijkt in Bonheiden niet nodig. “Onze groep bestaat permanent uit dichters. We zorgen met zijn allen voor een grote diversiteit. Hou je niet van mijn stijl? Dan spreekt een andere dichter uit onze groep je wel aan. We zorgen op een constante manier voor nieuwe, streekgebonden poëzie”, zegt Mieke Van Looy uit Rijmenam, die een permanent gedicht aan de Sint-Maartensberg kreeg.

Door de raam- en permanente gedichten lijkt poëzie in Bonheiden toegankelijker geworden: “Je kan er soms niet omheen. Wie heeft dat enorme gedicht aan de Dijle van Kenny Muyldermans nog niet gezien?”, zegt Baeck. “Ach, we zijn erg gecharmeerd door onze gemeente.” 

Bibliothecaris Solange De Groote mocht het eerste exemplaar van 50 van bij ons in ontvangst nemen. Tijdens de boekenbeurs is de dichtbundel te koop in zaal De Krekel. De boekenbeurs is vrijdag van 20u tot ongeveer 23u open, zaterdag van 13 tot 19u en zondag van 11 tot 17u. 

En noteer alvast ook in uw agenda: Dichters2820 organiseert op donderdag 23 november een gedichtenavond in de bib. 

www.dichters2820.be

3/06/2017

21/04/2017

2/02/2017

26/01/2017

21/12/2016

7/11/2016

3/11/2016

3/11/2016

Het poëtische kantje van Bonheiden en Rijmenam

Collectief Dichters2820 stelt eerste bundel voor

Carl Depoorter, Willy Troch, André Baeck en Kathleen Boogmans tonen hu eerste gezamenlijke bundel. FOTO: EVB

   
BONHEIDEN - 

Veertien dichters uit Bonheiden en Rijmenam stellen dit weekend een gezamenlijke dichtbundel voor op de boekenbeurs van het Davidsfonds in zaal De Krekel. Het gezelschap kreeg vorm na Gedichtendag 2016 en heet Dichters2820.

De leden van Dichters2820 stellen vrijdag, zaterdag en zondag hun eerste bundel voor tijdens de jaarlijkse boekenbeurs van het Davidsfonds. De veertien willen niet alleen tonen dat er veel literair talent in de gemeente woont maar wil vooral poëzie dichter bij de mensen brengen. Dit jaar al plaatsten ze drie permanente gedichten in het straatbeeld: aan het borstbeeld van August Gillé, aan de Dijle en in natuurgebied Mispeldonk. Binnenkort komen er nog drie bij: in de jeugdbib in Bonheiden, in basisschool Gebo en op een nog niet bepaalde plaats in Rijmenam. 

“In 2015 spoorde ik samen met het gemeentebestuur dichters aan om hun werken in te zenden. Hieruit ontstond het gedichtenproject 2016”, vertelt initiatiefnemer André Baeck. “Er kwam heel veel reactie op, zodat we beslisten om een doorstart te maken. Dat resulteerde in Dichters2820. We kozen bewust voor onze postcode in de naam, om duidelijk te maken dat het om mensen uit Bonheiden én Rijmenam gaat.”

Intussen is de eerste dichtbundel van het gezelschap klaar.

Alleen creativiteit telt

“Poëzie is vaak erg persoonlijk en vaak is de drempel om ermee naar buiten te komen erg hoog”, zegt poëet Carl Depoorter. “We proberen alle dichters een forum te bieden.”

Kathleen Boogmans (of Josien Kee, haar artiestennaam) was toch wel verbaasd dat er zoveel reactie kwam op de initiële oproep. “Dat initiatief was een katalysator voor al het schrijftalent dat in de gemeente woont.”

“Het Davidsfonds was onmiddellijk bereid een stukje van de zaal af te staan aan ons”, zegt André Baeck nog. “Iedereen kan zich trouwens aansluiten bij onze vereniging. Er is geen lidgeld, geen verplichtingen en geen hiërarchie. Alleen de creativiteit telt.” 

De bundel is, dankzij de medewerking van schepen van Cultuur Mieke Van den Brande (CD&V), te koop voor 7 euro. 

INFO

www.dichters2820.be De Krekel, Dorp 67, Bonheiden

 

 

12/09/2016