Uit Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad

Dichters2820 digitaal in de huiskamer: “Een andere belevenis maar toch emotioneel”

BONHEIDEN - 

Door de coronacrisis kan de jaarlijkse literaire avond van het dichterscollectief Dichters2820 niet plaatsvinden. De groep bedacht daarom een alternatief en nam gedichten op die je via een link op de website van de bib kan bekijken.

Erik Van Eycken
Vandaag om 05:00

Elk jaar organiseren de Bonheidense en Rijmenamse dichters een literaire avond in de bib. Vorig jaar waren zangeres Jo Lemaire en presentator Luc Verschueren nog de centrale gasten. Vanwege de coronacrisis ziet het dichterscollectief zijn avond, die steevast tijdens de Voorleesweek plaatsvindt, in het water vallen, net als de jaarlijkse boekenbeurs in het centrum. “Aanvankelijk dachten we om uit te wijken naar de schouwburgzaal van ’t Blikveld, maar aangezien ook dat geen optie is, beslisten we om de gedichten volledig digitaal en voor iedereen beschikbaar te maken”, zegt bezieler André Baeck. 

Ook al is digitaal een andere belevenis, toch spreekt Baeck van emotionele bijdragen: “Er zijn vanzelfsprekend verwijzingen naar Covid. Kathleen Boogmans brengt een bijdrage over het zorgpersoneel van het Imeldaziekenhuis, Julien Van Goethem nam de gepaste foto’s die we op de achtergrond gebruiken. Maar het is niet allemaal miserie”, zegt hij lachend. “Er zijn even goed gedichten met humor.” 

Eenzame stiel

Ook al zegt Baeck dat gedichten live brengen meer voldoening biedt, de basis blijft ongewijzigd: “Het schrijven van een gedicht is sowieso een eenzame bezigheid, het opnemen ligt in diezelfde lijn. Om het mysterieuze van die eenzaamheid uit te stralen, kozen sommige dichters alleen voor een stembijdrage, terwijl anderen ook in beeld te zien zijn. De tekst krijgt de toeschouwer er weliswaar altijd bij.” 

Of het digitaal brengen van gedichten een blijver is, weet Baeck niet, maar hij is er wel van overtuigd dat het voor toekomstige projecten mogelijkheden biedt. “Vermoedelijk gaan we de digitale snelweg gebruiken om meer thematisch te werken, rond Pasen bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat we andere activiteiten niet meer willen organiseren. Zo staat er voor september 2021 een programma in ’t Blikveld op til waarbij we poëzie leveren bij foto’s van de fotoclub.” 

Het eerste digitale initiatief loopt in samenwerking met de bib.

www.dichters2820.be