Gedichten- en kortverhaalavond in volgepropte bibliotheek

Vandaag om 05:00

 

 BONHEIDEN - In een volgepropte bibliotheek vond in het kader van de Voorleesweek een gedichten- en kortverhaalavond plaats, georganiseerd door Dichters2820. Verhalen over wildplassen, frietchinezen, Elio Di Rupo, dierenpark Planckendael, BMW’s en de Kakkers ontbraken niet.

 

Speciale gasten waren zangeres Jo Lemaire die eigen poëzie bracht en presentator Luc Verschueren, beiden dorpsgenoten. Muzikale intermezzo’s op gitaar kwamen van Katrien Delhoune, tekenaar Jan Dufour rijmde tekeningen op papier. Met het initiatief en de belangstelling toont Dichters2820 dat anno 2019 zowel jong als oud poëzie schrijft en er ook van geniet. “De ideale man is eentje die weet wat zijn vrouw denkt”, was Verschuerens eigen bijdrage.

De voorstelling was ruim op voorhand uitverkocht.
Foto: ev

Boekenbeurs Davidsfonds

rusthuis Imelda

Imelda richt ‘Rusttuin’ in voor palliatieven en zorgbehoevende mensen

“Dit is voor de patiënten een veilige manier om toch buiten te komen”

 

BONHEIDEN

 

Om de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten te verbeteren, richtte het Imeldaziekenhuis een ‘Rusttuin’ in. Het lapje groen ligt centraal tussen de gebouwen, toch was het voordien niet toegankelijk. De voormalige en huidige hoofdverpleegkundigen namen de teugels in handen.

Zorgbehoevenden die maanden in het ziekenhuis verblijven, waren vragende partij om de tuin die slechts een verdieping lager ligt te kunnen betreden. Daarvoor dienden vreemd genoeg toch heel wat maatregelen getroffen te worden. Hoofdverpleegkundige van de afdeling Oncologie Liesje Van der Auweraer: “Het is belangrijk voor onze patiënten om een tuintje vlakbij te hebben. Het is omslachtig om telkens met rolstoel of in bed het ziekenhuis te verlaten voor frisse lucht. Ook al liggen we in het groen, de afstand was te groot.” 

Toegankelijk 

Nicole Corluy, tot voor kort hoofdverpleegkundige en nu vrijwilliger op de afdeling, diende samen met Liesje het voorstel in bij Belfius Foundation en peuterde 10.000 euro los. Om de tuin toegankelijk te maken werden brede voetpaden en afsluitingen geïntegreerd, samen met een toegangsdeur tot stopcontacten voor de spuit- en infuuspompen. Een pergola biedt schaduw. 

Het project werd ondersteund door de groendienst, de dienst communicatie en de aankoopdienst. Ook oncoloog Heidi Van den Bulck verleende haar steun. “Er zijn vooral twee afdelingen die van de tuin zullen gebruikmaken, de afdeling Verlengde Zorgen en Oncologie. Dikwijls gaat het over hoogbejaarde mensen of mensen met dementie.” Het is meteen ook een veilige manier om naar buiten te komen. “Patiënten kunnen door de omheiningen niet verloren lopen. Ze waren erg benieuwd naar het resultaat, zelfs tijdens de werken stonden ze vanuit de ramen gluren. Toen was de tuin dus al therapeutisch”, zegt Corluy al glimlachend. Patiënt Jozef De Wever is alvast verheugd met de komst. “Thuis had ik ook een tuin, deze hoef ik gelukkig niet zelf te onderhouden.”

Gedichten per seizoen 

Bij een van de vrijwilligers ontstond het idee om rustgevende gedichten in de tuin te plaatsen: Daarvoor schakelden ze Dichters2820 in. Voor dichters André Baeck, Eva Gellaerts en Carl Depoorter was deze opdracht allerminst alledaags. “Bij een dergelijke opdracht ga je anders te werk, het vraagt veel sereniteit. We maakten seizoensgebonden gedichten over plantsoorten, dus enkele keren per jaar en vermoedelijk per seizoen, plaatsen we nieuwe gedichten. Het komt de rust in deze rusttuin ten goede”, zegt Baeck.

Poëtisch pad

CREATIE VAN POETISCH PAD